VŽDYZELENÉ TRVALKY

V relácii vás zaujali vždyzelené trvalky, ktorých rez po zime som spomenula v poradni. To, že sú vždyzelené a platí všeobecná zásada, že ich nezrezávame, nemusí byť vždy tak jednoznačné. Nezrezávame ich tak ako trvalky, ktoré na zimu zaťahujú, to znamená, že všetky ich nadzemné časti odumierajú. Odstraňujeme im v prvom rade poškodené listy, či už mechanicky alebo vplyvom škodcov/ chorôb, ale aj suché kvetné stonky.  Na obrázkoch nižšie môžete vidieť ako krásne rastliny po reze zregenerujú a naozaj sa nemusíte obávať toho, že ich pri opatrnom ošetrení zničíte.

Helleborus– čemerica

– poznáme mnoho druhov čemeríc, ktoré sa od seba odlišujú tvarom, ale aj farbou kvetu. Ja osobne odstraňujem všetky listy hneď po tom, keď už nehrozia silné mrazy. Dovtedy majú aj tú funkciu, že ochraňujú kvetné puky. Na fotografiách sú rastliny pred a po reze. Kvety nádherné po ich zrezaní vyniknú a po ich odkvitnutí začínajú vyrastať na rastlinách nové, pevné a zdravé listy. Kvety po odkvitnutí zrezávam tiež, nakoľko sa mi rastliny silne vysemeňovali- ak však chcete nové rastlinky, ponechajte si ich. V starých listoch môžu byť taktiež ukryté rôzne choroby a škodcovia.

Rastliny pred rezom:

Vyrastajúce kvety:

Vysemenené mladé rastlinky:

Čemerica dva týždne po reze:

V plnej kráse:

Epimedium– krpčiarka

– táto rastlinka je veľmi nenápadná a je vhodným druhom na výplňovú výsadbu, nakoľko krásne pokrýva celé plochy. Jej krása nespočíva len v listoch rôznych farieb, ale najmä v drobných kvetoch, ktoré taktiež vyrastajú ešte pred novým olistením. Preto, ak odstránite staré listy po mrazoch, kvety vystúpia do popredia a očaria vás v plnej kráse. Dávajte však pozor na to, aby ste si nepoškodili už vyrastajúce kvetné stonky. Po odkvitnutí listy zosilnejú a skrášlia záhon počas zvyšku sezóny.

Po zime:

Vyrastajúce kvety a listy po reze:

V plnej kráse spolu s novými listami:

Postupné odkvitanie a nástup listov:

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů