BERGENIA- KRÁSKA STARÝCH MÁM

Rod Bergenia zahŕňa niekoľko druhov zaujímavých, vždyzelených trvaliek, ktoré sa výborne hodia tak na slnko, ako aj na tienisté miesta. Mnohí si ich pamätajú zo záhrad starých rodičov, no uplatnenie vo výsadbách si nájdu zaiste aj dnes. Charakteristické sú svojimi zhrubnutými podzemkami a srdcovitými, pevnými listami. Kvitnú hlavne v jarných mesiacoch v odtieňoch bielej, ružovej, purpurovej až červenej farby. Obľubujú humóznu pôdu, ktorá je dostatočne vlhká. Na priamom ostrom slnku a na suchom stanovišti môžu trpieť. V jesennom období im môžeme dopriať mulč v podobe humusu. Patria medzi úplne mrazuvzdorné rastliny, no počas zimy sa môžu poškodiť niektoré listy a počas jarných mrazov aj kvety. Veľmi jednoducho si ich rozmnožíme pomocou delenia- zhrubnuté podzemky jednoducho odkopeme/ odrežeme, či odlomíme.

Bergénie zaujmú v lesných typoch výsadieb, vo vidieckych záhradách, ale aj v lemoch a zmiešaných záhonoch. Zaujímavé sú počas celej sezóny práve vďaka kožovitým listom, ktoré počas zimy vyfarbujú do odtieňov bronzovej, či bordovej.

Veľké množstvo kultivaroch sa odlišuje výškou/ šírkou (30-60cm), tvarom a farbou kvetov, zafarbením listov a charakterom rastu.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů