PRIMULA SYMBOL JARI

Primula sa spája s príchodom jari. Patrí k prvým jarným kvetom, ktoré nás  tešia pestrosťou farieb. Obľúbená je nie len medzi záhradkármi, ale v rôznych dekoráciách. V kombinácií s inými jarnými kvetmi (napr.  hyacinty, narcis, sedmokráska….) oživí a rozžiari domov. Z botanického hľadiska sa zaraďuje do čeľade Primulaceae. Rozšírená je v Severnej pologuli v hornatých oblastiach. Z hľadiska odolnosti je buď: úplne alebo čiastočne mrazuvzdorná.

Do rodu Primula sa zaraďuje napríklad: Primula vulgaris (primula bezbyľová),  Primula elatior (primula vyššia) a Primula veris (prvosienka jarná). Známych je približne 430 druhov. Rozmnožujú sa výsevom alebo delením po odkvitnutí. Primule sa hodia ako aj do okrasných záhonov, tak aj do skaliek. Vhodné je ich farebne kombinovať. Takou zaujímavosťou je, že veľa najkrajších prvosienok má svoj domov v Himalájach. Niektoré druhy sú uvedené aj v Červenom zozname.

Primula palinuri je uvedená ako zraniteľná. Rastie v pobrežných biotopoch na západe Talianska.

Primula suffrutescens je uvedená v Červenom zozname ako vzácna. Jej územie je pomerne malé, zaberá len 250 km v Yoesemistkom národnom parku. Okrem toho predstavuje jediný pôvodný druh alpínskej prvosienky v štáte Kalifornia.

V našich klimatických podmienkach rastie Primula veris (jarná) a elatior (vyššia). Zdanlivo podobné druhy sa od seba odlišujú. Prvosienka vyššia sa vyznačuje väčšími kvetmi, sírovožltej farby a malým kalichom.

Primula elatior (prvosienka vyššia)

Predstavuje trvácu bylinu, ktorá dorastá do výšky 15 – 30 cm. Kvety sa objavujú v mesiacoch marec – apríl. Vyskytuje sa v celej Európe. Obľubuje vlhkejšie miesta svetlých lesov.

Primula veris (primula jarná) Predstavuje trvácu bylinu. Vytvára prízemnú ružicu listov. Vyskytuje sa v Európe a Ázií na lúkach, pasienkoch a lesoch. Kvety sa objavujú v mesiacoch apríl – máj. Mnohé jej kultúrne formy sa bežne pestujú v okrasných záhradách.

Primule nie sú len krásne a fascinujúce, zastúpenie nachádzajú v oblasti liečivých rastlín. Primula jarná sa používa v liečebnej praxi (farmaceutickom priemysle). Predmetom zberu sú kvety.

 

TEXT A FOTOGRAFIE: Bc. Tatiana Plešová

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů