MAJÚ NIEČO SPOLOČNÉ? :)

Tento veľký rod, ktorý má okolo 1000 druhov je naozaj zaujímavý tým, že medzi nimi nájdeme jednoročky, dvojročky, bylinné trvalky, liany, kry, malé stromy, ale aj sukulentné rastliny. Určite každý z vás pozná aspoň niektoré formystarčekov a pritom by ste možno ani nepovedali, že v niektorých prípadoch ide o rovnaký rod. Sú naozaj tak rôznorodé, že ich nároky na pestovanie sa nedajú popísať vo všeobecnosti, nakoľko pochádzajú z rôznych biotopov sveta a teda niektoré sú mrazuvzdorné a iné úplne citlivé na mráz. Niektorým vyhovuje plné slnko, iné sa lepšie cítia v polotieni. Tak je to aj so závlahou a možnosťami ich využitia.
Pri tomto rode sa môžeme stretávať s problémom výskytu hrdze a to najmä u druhu Senecio cineraria a jeho kultivaroch a pri druhoch pestovaných pod sklom nás môžu potrápiť vošky, molice a roztoče.
 Popis vybraných druhov:

Senecio cineraria– druh, ktorý sa u nás zvyčajne pestuje ako letnička, má plstnaté, striebristé listy a v druhom roku po zasiatí vytvára chocholíky horčicových súkvetí s priemerom cca 3cm. Treba odstraňovať suché časti a dorastá do výšky zhruba 60cm, čo sa môže pri kultivaroch líšiť.
Senecio cineraria ´Silver Dust´ – silno strihané, čipkové listy, ktoré sú tamer biele, dorastá do výšky aj šírky 30cm
Senecio cineraria ´Cirrus´- vytvára elipsovité, jemne zúbkaté až laločnaté listy striebristej farby podobné dubu

Senecio macroglossus ´Variegatus´– ovíjavá popínavka, ktorá mierne rozkonáruje, trojuholníkové listy s krémovým až sveteložltým okrajom. V lete a v zime vytvára kvety s priemerom 5cm. Zimu neprežije, ale dá sa pestovať v temperovaných skleníkoch, či zimných záhradách. Listy sú veľmi podobné brečtanu.

Senecio rowleyanus – u nás pestovaný ako sukulent, ktorý je citlivý na mráz. Vytvára zaujímavé retiazkové stonky, ktoré prevísajú a na nich sú listy v podobe malých guľôčiek. Neznáša úpal, ale vyžaduje dostatok svetla, vtedy sú listy pekné a blízko pri sebe. Ak rastlinku skracujeme, výhonky sa rozkonária a bude hustejšia. Odrezkami sa dá jednoducho množiť a je naozaj zaujímavá.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů