NEZVYČAJNÝ KLINČEK BRADATÝ

Klinčeky sú vďaka svojim farebným odlišnostiam veľmi obľúbenou záhonovou rastlinkou. Niektoré z nich neprežijú našu zimu a tak sa pestujú ako letničky alebo pod sklom ako izbové rastliny. Existuje viac ako 300 druhov a pochádzajú z hôr a lúk Európy, Ázie a južnej Afriky. Takmer všetky druhy uprednostňujú ľahké, priepustné pôdy s neutrálnym až zásaditým pH a plným slnkom. Stonky s odkvitnutými kvetmi odstraňujeme, pretože tým podporíme kvitnutie v budúcej sezóne. Skupina remontantných klinčekov je práve tá, ktorá sa pestuje za účelom rezania a musia sa pestovať v skleníkoch. V záhrade ich môžu oslabiť vošky a napadnúť slizniaky, stonky môže napadnúť hrdza- pri prvých náznakoch používame ochranu vo vhodnej forme.

Spomenieme si niektoré často pestované druhy:

Dianthus alpinus- klinček alpínsky
– vankúšovitá trvalka, ktorá dorastá len do výšky cca 8cm a v lete vytvára jednoduché karmínové až tmavoružové kvety, ktoré rastú jednotlivo

Dianthus barbatus- klinček bradatý
– hustá, kríčkovitá trvalka, ktorá je pestovaná ako dvojročka. Farebné zastúpenie je naozaj široké a dosahujú výšku do 70cm, v závislosti od kultivaru. Kvitne v zhlukoch začiatkom leta a sladko vonia.

Dianthus carthusianorum- klinček kartuziánsky
– vysoký asi 40cm, bežne sa vyskytuje na lúkach v podhorských oblastiach, napríklad Biele Karpaty. Jeho kvety sú tmavo ružovočervené.

Dianthus caryophyllus- klinček záhradný
– v dnešnej dobe sa pestujú pestré najmä plnokveté kultivary, ktoré sú miniatúrne a voňavé. Pestujeme ich ako jednoročky alebo dvojročky a nájdeme pri nich snáď všetky farby a ich odtiene

Dianthus chinensis- klinček čínsky
– hustá, chlpatá trvalka, ktorá sa však u nás pestuje každoročne zo semena, ale aj ako dvojročka. Jej kvety sú charakteristické tým, že majú po okraji strapkanie a taktiež zastúpenie mnohých farieb. Dosahujú výšku do 70cm.

Dianthus superbus- klinček, ktorý dosahuje výšku okolo 20-25cm a je charakteristický veľmi výrazne rozstrapkanými voňavými kvetmi v odtieňoch ružovej a purpurovej.

Verím, že mnohí z vás si vyberú tieto zaujímavé kvety do svojej zbierky a naopak tí, ktorí pestujú svoje zbierky ešte rozšíria. Je naozaj nespočetné množstvo a to, čo som vám ponúkla ja, je len zlomok.

PS: Veľmi zaujímavý je zelený druh D. barbatus ´Green trick´ (´Green Ball´) , na ktorý sme sa pýtali aj na sociálnej sieti 🙂

Janka

klin_0_0

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů