PESTOVANIE CYKASU

Naša fanúšička sa nás pred istým časom pýtala ako predísť vyschnutiu listov cykasu. Preto si dnes niečo povieme o ich pestovaní.

cycas_revoluta_2010

Je známych viac ako 300 druhov cykasov pochádzajúcich z rôznych kútov sveta. U nás najčastejšie pestovaný jecykas japonský (Cycas revoluta). Je veľmi podobný malej palme, aj keď s palmami nemajú takmer nič spoločné. Ako nahosemenné rastliny majú bližšie k ihličnatým rastlinám. Listy mu vyrastajú priamo z kmeňa. Nájdu sa aj prípady, kedy je celý kmeň v pôde a listy vyrastajú priamo z nej.

Pestovanie nie je ťažké, no treba dbať na niekoľko faktorov, ktoré sú pre ich rast veľmi dôležité. Prvý z nich je vhodná nádoba. Potrebné sú veľké kvetináče, najmä do výšky, aby mal cykas dostatok priestoru  pre korene. Pôda, do ktorej ho umiestnime musí byť priedušná. Môžete použiť substrát používaný pre palmy alebo do bežného substrátu zamiešať kamienkym či perlit. Drenáž v kvetináči je potrebná. Cykasy majú radi vlhkú pôdu. Premokrenie neznášajú dobre, môže dôjsť k prehnitiu a následnému odumretiu rastliny. Najdôležitejšou podmienkou je veľké množstvo svetla a tepla.Najmä na jar, v období rastu nových listov. Polotieň nestačí. Vtedy sa listy deformujú, budú dlhé a úzke. Takže ešte raz, priame slnko a veľa tepla!!! Nezaškodí ho na toto krátke obdobie umiestniť nad radiátor do južne orientovaného okna.

Hoci je to mrazuvzdorná rastlina, neznesie mrazy, ktoré sú bežné v našich podmienkach. Niektoré jedince vydržia mrazy len do -4°C, niektoré aj do -10°C. Závisí to od predchádzajúceho pestovania, či bol cykas pestovaný v skleníku alebo vo vonkajšom prostredí. Ak ho chcete nechať prezimovať na záhrade, prikrytie je nevyhnutné /aj to je možné len v južných oblastiach/. Vhodný je polystyrén, suché lístie či slama, odporúča sa aj prikurovanie, aby teplota pôdy neklesla pod spomínaných -10°C.  V tomto období sa nesmie vôbec polievať. Po zime rastlinu musíme postupne navyknúť na svetlo. Ak ju premiestnime hneď na priame slnko, môžeme jej tým spáliť listy. Každopádne najistejšou voľbou je jeho umiestnenie na chránenom mieste bez mrazu.

img_1131_1024x1024

 

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů