LÁSKAVEC A JEHO PODOBY

Láskavec má nielen krásny názov, ale aj kvet, či list. Nakoľko poznáme niekoľko desiatok druhov a mnoho kultivarov, vždy nájdeme niečo nové a zaujímavé- nielen čo sa týka farby, ale aj tvaru a výšky.

Tieto rastliny pestujeme ako letničky, ktoré majú radi bohatú, výživnú pôdu a slnečné stanovište. V suchom letnom období ich dostatočne zalievajte, čím predĺžite dobu kvitnutia.  Podľa výšky ich vysádzame buď do pozadia, kde vytvoria bohatú masu, ale nižšie môžeme vysadiť aj do popredia, či do črepníkov a osviežiť si tak terasu a balkón. Preto si vždy zistite o aký druh a kultivar ide, aby ste mohli dodržať jednoduché pravidlo: správna rastlina na správnom mieste, s ktorou nemôžete nič pokaziť.

Láskavcom môžeme ozvláštniť takmer každú výsadbu letničiek, nakoľko ich môžeme nakombinovať v rôznych výškach a farbách s ostatnými druhmi. Vypestujeme si ich jednoducho z priameho výsevu na záhon koncom apríla alebo z predpestovaných sadeníc. Medzi obľúbené druhy patria Amaranthus caudatus,  Amaranthus cruentus, Amaranthus hypochondriacus, či netypicky sfarbený Amaranthus tricolor, ktorý zaujme skôr pestrofarebným listom ako kvetom.

Láskavec zaujme aj v kyticiach a aranžmánoch. 🙂

Obľúbená je nielen previslá forma druhu A. caudatus, ale aj vzpriamená u A.cruentus, A. hypochondriacus a listom zaujímavý A. tricolor.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů