DENDROBIUM- KREHKÁ KRÁSA

Určite ste si aj vy kúpili či dostali tento zaujímavý druh a neviete ako sa oň starať, poprípade vám opadávajú lístky, rastlinka nekvitne a zosušuje sa. Dnes si povieme zopár jednoduchých rád, ktorými sa treba riadiť a dosiahneme tak pekný rast, ale aj bohaté kvitnutie.

Tento rod zahŕňa okolo 1000-1400 druhov, čiže je neskutočné množstvo farieb tvarov a iných odlišností, ktoré nás pri kúpe môžu poriadne potrápiť. Tak ako je veľké množstvo druhov, takisto sa odlišujú aj v nárokoch, no my si dnes povieme o najčastejšie pestovanom a u nás predávanom druhu. Na dužinatých stonkách pripomínajúcich hľuzky vyrastajú kopijovité listy a kvety, ktoré bývajú buď jednotlivo, ale aj v bohatých strapcoch.

Pestovanie a nároky v skratke:

– Sú citlivé na mráz, no vyžadujú chladné obdobie, aby mohli opätovne zakvitnúť. V lete im doprajeme 22-25°C a polotieň (môžeme od jari umiestniť na terase, či balkóne), no v zime obľubujú teploty okolo 15°C (10°C) a pokojne aj plné osvetlenie (pozor len na ostré popoludnajšie slnko, odporúča sa pritieniť).

– Od jari do jesene potrebujú nielen vlhké ovzdušie, ale aj výdatnú zálievku, ktorú môžeme robiť ponorením . Raz za týždeň ju necháme postáť 30-40min v miske vody a necháme odtiecť. Rastlinka neznáša trvalé premokrenie a každé tri týždne do zálievky pridáme tekuté hnojivo. Naopak v zimnom období zálievku obmedzíme a aj keď listy a stonky môžu byť zosušené a listy aj úplne opadnuté nebojte sa, na jar opäť prejavia svoju silu a krásu. Aj keď staré výhonky opätovne nekvitnú, neodstraňujte ich, ale ponechajte- podporuje to vitalitu a rast. Po čase začnú vyrastať nové, silné výhony, ktoré vás kvetmi určite potešia.

– Ak máte vyššie stonky, môžete si ich podoprieť paličkou, niekedy pri kvitnutí nedržia priamo hore, ja si k nim dávam klasické plastové tyčky alebo zaujímavý konárik z prírody. 🙂

– Neznášajú časté narúšanie a najkrajšie kvitnú ak sú v malej nádobe, teda presádzame až vtedy, keď rastlinky začínajú „vyliezať“ z kvetináča. Na stonkách sa tvoria malé, nové jedince, ktoré časom zosilnejú a keď tvoria korene, treba ich oddeliť a presadiť.

– Zo škodcov si treba dať pozor na roztoče, vošky a červce, ktoré niekedy vedia rastlinky napadnúť.

– Najčastejším druhom u nás predávaným je Dendrobium nobile- dendróbium vznešené a jeho hybridy. Základný druh má bledoružové kvety , ktoré majú na pysku gaštanovo hnedú škvrnu, no ponúkané kultivary majú veľkú škálu farieb a veľkostí . Dosahuje výšku okolo 45cm

Moje dendróbia:

Prajem veľké úspechy v pestovaní, Janka

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů