VRESY A VRESOVCE

Už v názve vresovisko nájdeme zakomponované tieto rastlinky, ktoré pútajú pozornosť svojimi kvetmi v jarnom, letnom, ale aj jesennom období. Mnohí z vás možno nevedia, aké rozdiely sú medzi nimi a aké nároky by sme im mali dopriať, aby sa im u nás darilo.

Mnohokrát sa stretneme s tým, že veľké obchodné reťazce ponúkajú neskutočne krásne rozkvitnuté druhy, ale nejako nás „pozabudnú“ informovať, že ide o druhy, ktoré neprežijú našu zimu a skôr sú teda akými sezónnymi záležitosťami.

Základný rozdiel medzi vresom a vresovcom je ten, že vres kvitne neskoro cez leto a na jeseň, no vresovce skoro na jar.

Najdôležitejšie pri pestovaní je ich umiestnenie do správneho substrátu. Najlepší je kyslý určený na vresovištné rastliny- teda vhodný aj pre azalky, rododendrony, čučoriedky, brusnice, pieris, gaultériu a podobné. Darí sa im na slnečných a polotienistých miestach. V úplnom tieni môžu trpieť. Mali by sme si dávať pozor na to, že aj spodná voda, či zálievková môžu byť veľmi vápenaté a tak nezabúdajme raz za 1-2 mesiace pridať hnojivo na kyslomilné rastlinky, ktoré zabezpečí potrebnú výživu. Ak vám môžem dať tip, zmiešajte kúpený substrát s kompostovou zeminou, či pieskom- bude menej vysychať. Rastlinky tohto  typu potrebujú vlhkejšiu pôdu a práve čistá rašelina má tendenciu rýchlejšie vyschnúť. Samozrejme aj netkaná textília nám pomôže zadržať vlahu a takisto zabrzdí aj rast buriny. Nemali by byť dlhodobo suché, ale aj naopak premočené.

Vresovce sa od vresov nelíšia len obdobím kvitnutia, ale aj jemne rozdielnymi nárokmi na pestovanie. Samozrejme kyslá pôda platí pre oba druhy, no vresovce majú radšej miesto s dostatkom tieňa a vlhkejšie pôdy. Priame slnko dokážu akceptovať v doobednajších hodinách a preto sa ich snažíme vysádzať na chránené miesta pred úpalom, ale aj pod väčšie kry a stromy. Nenáročným druhom je vresovec pleťový (Erica carnea), ktorý kvitne na bielo, ružovo, karmínovo a fialovo a nemá problém s prežitím našej zimy, ale aj pôdami, ktoré sú mierne vápenaté. Zatiaľ čo vresovec popolavý (Erica cinerea) a vresovec darleydalský (Erica x darleyensis) sú náchylnejšie a často vymrznú a uschnú. Z vresov by nemal chýbať vres obyčajný (Calluna vulgaris) a jeho veľké množstvo kultivarov, ktoré sa líšia nielen farbou a tvarom kvetu, ale aj veľkosťou.

Pre oba druhy platí aj to, že by sme ich mali rezať po odkvitnutí, čím zabezpečíme nielen kompaktný tvar, ale aj bohatšiu násadku kvetov v nasledujúcej sezóne. Odstraňujeme suché kvety a konáriky, čím ich aj presvetlíme (zhruba 1/4 až 1/2 podľa uváženia). Do strihania vresovcov sa teda môžeme pustiť čoskoro, samozrejme, že aj na Slovensku sú viditeľné rozdiely, takže ak niekomu odkvitá, inému môže na severe ešte plno krášliť záhony.

Nezabúdajte, že rastlinky sa dajú rôzne kombinovať medzi sebou, a to aj s ostatnými  kyslomilnými vyššie spomenutými druhmi, čím dosiahneme naozaj pekný, farebný efekt. Najlepšie je vysádzať na jar alebo na jeseň, to platí pre črepníky, ale aj pre záhony.

Ak pestujete rastlinky v kvetináčoch, dbajte najmä v zime na ochranu a doprajte im dostatočne vlhkú pôdu. Nemajú radi dlhdobé vysúšanie.

Posledná rada znie, že si vždy overte, či ide o druh, ktorý prežije našu zimu, aby ste nemuseli byť v jarnom období sklamaní z neúspechu pri pestovaní.

Verím, že mnohí z vás ich obdivujú vo svojich záhradách. 🙂 J

 

TIP OD NÁS:

Použite Substrát na kyslomilné rastliny

– jedinčený produkt na trhu, obsahuje hydratačnú zložku AQUA Cell® a ílovú zložku Bentonit
– ideálne namiešaný substrát je určený na pestovanie všetkých druhov kyslomilných rastlín – čučoriedok, brusníc, azaliek, rododendrónov a ďalších vresoviskových rastlín
– vyniká výbornou priepustnosťou, koreňom rastlín tak zabezpečí dostatok vzduchu
– obsahuje dávku živín a stopových prvkov na 6 týždňov rastu

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů