RASTLINKA PRE ZAČIATOČNÍKOV

Ak ste aj vy jeden z tých ľudí, ktorí chcú mať v byte alebo dome kvetiny, no nedarí sa im v pestovaní, máme pre Vás tip. Jednoduché na pestovanie sú mnohé druhy, no zaujímavá je rastlina zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia), ktorá je ozdobná listom.  U nás sa pestuje ako izbová rastlina. Vhodná je aj do zimných záhrad.

Táto rastlina pochádza z východnej Afriky. Ozdobná je prevažne listom, nakoľko jej kvety sú veľmi nenápadné. Listy má perovito usporiadané, hrubé, kožovité, tmavozelenej farby. Dorastajú do veľkej dĺžky, až do 80 cm.

Ako sme už spomínali, je veľmi jednoduché ju pestovať. Umiestňujeme ju na miesto, ktoré je dostatočne osvetlené. Vyhovuje jej však rozptýlené, nie priame svetlo. Vydrží aj v polotieni. Nie je potrebné ju často zalievať. Stačí raz týždenne. Lepšie znáša preschnutie ako premokrenie. Preto je dobré pri presádzaní dať na dno kvetináča drenáž, ktorá zabráni hnilobe pri prípadnom preliatí. Drenážou môžu byť napríklad drobné kamienky alebo keramzit. Hnojíme ju od jari do jesene raz za mesiac hnojivom pre izbové rastliny.

Ak ju chceme rozmnožiť, najjednoduchším spôsobom je delenie trsov. 

KVET

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů