ODSTRAŇOVANIE SÚKVETÍ

Po odkvitnutí odporúčame odstraňovať súkvetia rastlín, akými sú napríklad rododendrony, orgován, pivónie-trvalkové aj drevité a vo všeobecnosti všetkým, ktoých kvety boli mohutné a tvorba semien by rastliny oslabila. Samozrejme odstraňujeme aj odkvitnuté kvety tulipánov, narcisov, či hyacintov, pri ktorých sa bude celá energia sústrediť do cibúľ a nie do tvorby semien.

Pri rododendronoch je dôležité si uvedomiť, že tesne pod súkvetiami sa tvoria nové púčiky, ktoré nám v budúcom roku zabezpečia nielen násadu nových listov, ale najmä dôležitých a krásnych kvetov. Postupujeme tak, že kvety opatrne vylamujeme a dbáme na to, aby sa nové púčiky nepoškodili. Často ich ani nevidieť, no na druhej strane ak odstraňujeme kvety neskoro, už sú veľké niekoľko centimetrov. Po odstránení sa nebudú rastliny zbytočne vysiľovať tvorbou semien.

Pod odkvitnutým súkvetím vidíme veľké vyrastajúce púčiky

Pod inými sú púčiky veľmi malé, ťažko rozpoznateľné:

Pri drevitých pivóniách odstraňujem kvety vždy nad prvým až druhým listom. Trvalkové pivónie s obľubou používam do vázy na rôzne dekorácie. Nadzemú časť trvalkových pivónii odstraňujem na jar, zatiaľ čo drevité sa nerežú. V jarných mesiacoch odstránim len poškodené a suché časti.

J.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů