VOŇAVÉ KONVALINKY

Aj vám sa páčia tieto jemné voňavé rastlinky? Mnohí si ich sadia do záhrad, no niekomu sa po čase rozmnožia do neuveriteľných rozmerov a sú skôr na príťaž. Tomuto sa však pravidelnou údržbou dá zabrániť.  Verím tomu, že mnohé z dám si ju niesli po ceste k oltáru.

Yana Bukhantsova and Ibrahim Al-Khalil

Convallaria majalis- konvalinka voňavá

Dosahuje výšku 15-25 cm, kvitne v máji až júni jemnými kvetmi, ktorých môže byť na jednej stonke 6-10 kusov. Je dôležité si uvedomiť, že sa rozširuje podzemnými poplazmi a tie bývajú v raste niekedy agresívne. Preto si svoje využitie nájde najmä ako pôdopokryvná rastlinka, ktorá je schopná za pár rokov vytvoriť súvislý koberec. Ak si ju chceme ustrážiť použijeme gumené koreňové bariéry. Tie používame najmä pri väčších rastlinách, ale v prípade obmedzeného priestoru ich môžeme využiť aj tu. Konvalinky nemajú špecifické nároky na pH, ale najviac im vyhovuje neutrálne a pôda dobre priepustná a vlhká. Najlepšie ukážu svoju krásu v polotieni a preto sa používa aj ako podrast pre väčšie rastliny. Jednoducho ich množíme na jeseň  (jar) delením trsov a na podporu kvitnutia môžeme pridať kompost v čase po odkvitnutí. Ak tieto rastlinky potrebujete skrotiť a z určitej časti ich odstrániť na jar, podzemky nevyhadzujte, ale radšej ich darujte alebo vysaďte na iné miesto. Pri presádzaní v jarných mesiacoch pred vypučaním listov sa rastlinky nepoškodia, no dávame pozor na mäsité puky, ktoré ukrývajú kvetné základy. Tie sa pri manipulácii môžu polámať, čím rastliny znehodnotíme.
Rastlinka je celá jedovatá a tak si dávame pozor na všetky jej časti a takisto aj na vodu vo váze, v ktorej boli umiestnené. Na druhej strane sa často využíva v kozmetickom priemysle ako prísada do parfumov, mydiel a iných výrobkov.

Convallaria majalis Dorien

Najčastejšie sa vyskytujúce kultivary:

´Rosea´- má svetloružové listy
´Albostriata´– listy s bielymi pruhmi
´Variegata´– listy so žltými pruhmi
´Pleno flore´– plnokvetá odroda

convallaria-majalis

 

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů