ŠACHOVNICA V PRÍRODE

Fritillaria meleagris- korunkovka strakatá

Snáď každý z vás pozná korunkovku kráľovskú, teda Fritillariu imperialis. Práve rod je spoločný znak týchto dvoch rastlín, aj keď sú v podstate na prvý pohľad úplne odlišné.
Korunkovka strakatá pochádza z Európy a aj na Slovensku sa nachádza vo voľnej prírode. Zásobovacím orgánom je cibuľa, ktorá je jednoročná a každý rok vytvára nové dcérske cibuľky. Dorastá do výšky cca 40-50 cm a na konci každej stonky nájdeme tri, ale aj viac zvončekovitých kvetov, ktorých hlávky prevísajú. Charakteristická pre tento druh ješachovnicová kresba na purpurovo fialových kvetoch. Zo zeme začína rašiť cca v apríli a kvitne v máji, no neskôr okolo júla opäť zosychá a stiahne sa pod zem. Cibuľka sa sadí do hĺbky cca 8 cm, je mrazuvzdorná, čiže nieje potrebné ju zo zeme na zimu vyťahovať.
Obľubujú vlhkejšiu pôdu s dostatkom humusu a vyhovuje jej polotienisté miesto. Nemá rada presychanie a prehrievanie pôdy najmä počas leta. Je vhodné ju kombinovať v záhone s inými rastlinami, ktoré vytvoria kryt práve v teplých mesiacoch alebo ju umiestňujeme pod vyššie kry.
Dnes je na trhu viacero kultivarov s bielymi, ružovými, či purpurovými kvetmi.

Fritillaria meleagris:

 

Fritillaria imperialis:

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů